naxosdirect.se

Författaren, filosofen och samhällsdebattören Christer Sturmark har skrivit liner notes till vinylutgåvan:
”Vi lever i den bästa av världar!” utbrister magister Pangloss i Voltaires Candide. I hans skrift tvingas Candide ut i världen och råkar ut för det ena värre än det andra; naturkatastrofer, tortyr, krig, mord, massakrer, våldtäkter och svek. Voltaires Candide är förstås en satir över optimismen, och en uppgörelse med teodicéproblemet: Om det ni finns en god, allvetande och allsmäktig Gud, hur kan det då finnas så mycket lidande i världen?
De av oss som har en sekulär livsåskådning behöver inte brottas med teodicéproblemet. Då finns ingen högre makt att luta sig emot. Vi måste själva ta ansvar för vår värld och tillvaro med hjälp av de verktyg vi har: förnuftet, kreativiteten, upptäckarlusten, medkänslan och förmågan att kunna ompröva. I den processen kanske vi till och med växer till en mer autentisk version av oss själva.
“I see skies so blue and clouds so white. The bright blessed day, the dark sacred night. And I think to myself; what a wonderful world.”
Isabella Lundgren har samlat tio sånger som på olika sätt förmedlar en känsla av existentiell svindel och lycka över att få finnas till en liten stund i en värld som faktiskt blir en bättre plats för oss alla för varje århundrade som passerar.
“Fly me to the moon, let me play among the stars. Let me see what spring is like, on Jupiter and Mars.” sjunger Isabella. Mänsklighetens längtan att upptäcka världen utanför vår egen torde vara det ultimata exemplet på den fantastiska upptäckarglädjen vi alla bär inom oss.
2020 och 2021 är pandemins år, men också åren då vi söker oss ut i vårt solsystem. Både USA, Kina och Förenade Arabemiraten planerar resor till Mars under 2021. Det dröjer några år till innan människor reser till den röda planeten, men robotar som undersöker Mars yta kommer ge oss mycket ny kunskap. Kanske David Bowies ikoniska Life on Mars till slut besannas? Inom några få år planeras också mänskliga månresor. Föreställ er vilken fantastisk upplevelse det kommer bli att följa detta från jorden, med dagens ljud och bildteknologi!
Vi kämpar mot en global pandemi just nu, men det kan vara värt att påpeka att det globala vetenskapliga samarbetet och kraftansträngningen att producera fungerande vaccin är ett magnifikt bevis för vetenskapens kraft när det verkligen gäller.
Upptäckten och utvecklingen av olika vacciner på 1800-talet och upptäckten av penicillin i början av 1900-talet beräknas ha räddat många hundra miljoner människors liv.
Men krig, populism, nationalism och rasism då? Blir det inte bara värre? Vi har världskrigen i förhållande färskt minne, och dagens religiösa fundamentalism och terrorism tyder knappast på ”den bästa av världar”.
Ändå är det mindre risk att dö på grund av våld idag, än någonsin i historien, sett över tid. Vi lever längre, vi är friskare, våra barn få gå i skolan i allt större utsträckning och allt färre svälter.
Allt fler av oss slipper oroa sig för att överleva dagen och får äta oss mätta. Det sägs ibland att de grekiska filosofierna var de första som hade tillräckligt med ro i själen för att få tid och kognitivt utrymme att fundera över abstrakta ting. Kanske var det så, och det är i så fall en utveckling som fortfarande går åt rätt håll.
Isabella sjunger “Someday we’ll build a home on a hilltop high. You and I. Shiny and new a cottage that two can fill. And we’ll be pleased to be called: ”The folks who live on the hill”.
Someday we may be adding a wing or two. A thing or two. We will make changes as any family will. But we will always be called ”The folks who live on the hill”.
Aldrig i mänsklighetens historia har så många haft möjlighet att faktiskt tillägna sig livets små enkla njutningar i lugn harmoni. Det är lätt att glömma när vi följer nyhetsrapporteringen. Men lycka är ingen nyhet. Godhet är ingen nyhet. Men den finns där, om vi tar oss tid att se efter.
Från ett fågelperspektiv lever mänskligheten i den bästa av världar, åtminstone i jämförelse med historiens övriga tidsåldrar. I det egna intima livet kan den insikten vara utmanande att se och ta till sig, inte minst mitt i en global pandemi. Kanske kan Isabellas röst och låtval då verka som en påminnelse. En välvillig och vacker sådan som manar vår blick att stiga, även när livet är som tyngst.
“Smile though your heart is aching. Smile even though it’s breaking. When there are clouds in the sky, you’ll get by. If you smile through your fear and sorrow, smile and maybe tomorrow, you’ll see the sun come shining through for you.”
En sång är en värld i miniatyr. Men den kan vägleda oss i den stora världen. Oscar i Fanny och Alexander beskriver det väl:
”Utanför finns den stora världen och ibland lyckas den lilla världen en sekund spegla den stora världen så att vi förstår den bättre.”
Stockholm i januari 2021
Christer Sturmark, författare

facebookinstagramyoutubespotify